Într-o lume în care viețile noastre sunt din ce în ce mai interconectate cu tehnologia, securitatea cibernetică este mai importantă ca niciodată. În octombrie, suntem mândri să susținem Luna Europeană a Securității Cibernetice, o inițiativă globală care vizează educarea persoanelor și organizațiilor despre importanța securității din mediul online.
Mai jos, aveți câteva sfaturi utile de la colegul nostru Radu Tudorache, responsabil Local IT Support, despre cum să rămâneți protejați în mediul online.
1. Gândește înainte de a da click
Acesta este unul dintre cele mai importante sfaturi de securitate cibernetică pe care le puteți folosi și urma în mod regulat pentru a vă păstra datele în siguranță.
Clickjacking-ul este printre cele mai frecvente metode folosite de hackeri pentru a obține acces la datele tale personale. Doar pentru că sunteți capabil să faceți click pe aceste linkuri nu înseamnă că ar trebui. Dacă aceste link-uri sunt rău intenționate, atunci dând click pe acestea, puteți pierde sume considerabile sau date confidențiale. Fiți atenți la link-urile necunoscute pe care le primiți prin e-mailuri, mesaje sau când vizitați alte pagini web care nu sunt suficient de sigure.
2. Utilizați parole puternice și variate
Un alt sfat important de securitate cibernetică de care ar trebui să țineți cont este utilizarea unor parole puternice și variate. Utilizând aceași parolă pe mai multe platforme vă poate face contul mai predispus amenințărilor.
Ar trebui să utilizați parole distincte pentru toate conturile. Prin această practică, chiar dacă o platformă pe care aveți un cont este atacată sau hackerii au obținut acces la datele voastre de conectare ale contului vostru, aceste date de logare nu ar funcționa pe alte site-uri web.
De asemenea, trebuie să utilizați parole puternice pentru conturile voastre, deoarece acestea conferă un grad mai mare de securitate. Pentru a crea parole puternice și sigure, puteți consulta regulile privind politica pentru parole ale Institutului Național de Standarde și Tehnologie, și să luați în considerare următoarele sfaturi:
- Utilizați parole cu mai mult de 8 caractere și maxim 64 de caractere
- Nu utilizați aceeași parolă de două ori
- Folosiți cel puțin o literă mare, o literă mică, un număr, și câteva simboluri
- Folosiți parole ușor de reținut, și de asemenea, nu împărtășiți aceste parole cu nimeni
- Schimbați-vă parola regulat
3. Configurați autentificarea in 2 pasi
O altă bună practică atunci când vine vorba despre securitate cibernică este autentificarea în doi pași.
În general, aveți nevoie doar de ID-ul de utilizator și parolă pentru a vă conecta la un cont, dar serviciul Multi-Factor Authentification vă permite să adăugați straturi de securitate suplimentare la metoda standard de utilizare a parolelor. Astfel, veți primi o solicitare pentru a adăuga o altă metodă de autentificare împreună cu parola, cum ar fi un cod, amprentă, OTP (One-Time Password) prin numărul dvs. de telefon sau e-mail. Prin această metodă, vi se va solicita să introduceți mai mult de două credențiale atunci când doriți să vă conectați, păstrându-vă contul mai sigur, făcând mai dificil accesul hackerilor la datele voastre.
4. Păstrați-vă sistemele actualizate
O altă metodă de securitate cibernetică este să vă mențineți toate software-urile, browserele și sistemele de operare actualizate la zi. Această metodă reprezintă una dintre cele mai importante măsuri de securitate cibernetică la locul de muncă, dar și pentru dispozitivele personale. Dacă organizația dumneavoastră folosește un firewall din motive de securitate cibernetică, acesta trebuie de asemnea actualizat. Cu cât sistemele și configurațiile acestora sunt mai vechi, cu atât mai ușor le este atacatorilor să găsească punctele slabe ale acestora.
5.Aflați despre atacurile de phishing
În atacurile de tip phishing, hackerii își asumă o altă identitate pentru a vă păcăli, astfel încât să le furnizați acreditările, să faceți click pe un link rău intenționat sau să deschideți fișiere sau atașamente care pot ataca sistemul cu viruși sau alte programe malware.
Unele dintre sfaturile pe care le puteți folosi pentru a spori securitatea cibernetică și pentru a evita să fiți prins într-o înșelătorie de tip phishing includ:
- Nu deschideți e-mailuri de la persoane sau surse necunoscute
- Treceți cu mouse-ul peste linkuri înainte de a da click pentru a afla unde vă direcționează acestea, iar dacă linkul pare nesigur, nu îl accesați
- Verificați orice tip de erori gramaticale precum și ID-ul expeditorului
- Educați-vă prietenii și familia cu privire la astfel de erori, astfel încât să evite deschiderea unor astfel de e-mailuri sau să vi le transmită
6. Evitați site-urile web necunoscute
Când întâlniți site-uri noi, partajate de către străni, sau chiar de către colegii dumneavoastră în mediul online, procedați cu prudență. Acestea pot conține un soft rău intenționat (malware) care vă poate ataca dispozitivul atunci când le vizitați. Aceste malware-uri vă pot fura datele, deteriora dispozitivul sau chiar pot oferi infractorilor cibernetici control de la distanță asupra computerului vostru.
7.Evitați descărcările inutile
Descărcările sunt printre cele mai bune trucuri folosite de atacatori și hackeri pentru a obține acces la rețelele și sistemele voastre. Ar trebui să vă limitați descărcările pentru a vă proteja sistemele și datele de astfel de amenințări. Trebuie să evitați descărcarea de software-uri și extensii de browser inutile. În cazul unei organizații, angajații ar trebui să primească autorizație înainte de a descărca orice software.
Una dintre măsurile adiționale de securitate cibernetică pe care o puteți lua este să alegeți procesul de instalare persoanalizată și să parcurgeți cu atenție fiecare pas. Atunci când în timpul procesului de instalare primiți ferestre de tip pop-up pentru orice extensii sau programe adiționale, trebuie să le refuzați.